Niejednokrotnie na swoim blogu wspominałem o legalnym dopingu w sporcie (ale i nie tylko), jakim jest zakwas z buraków. Tak się złożyło, że od niedawna zostałem Ambasadorem produktów z Nowego Jantaru. Jak się zapewne domyślacie ma On coś wspólnego właśnie z zakwasem. A co takiego, to dowiecie się w tym wpisie.

Czym jest i kto tworzy “Nowy Jantar”

Nowy Jantar tworzy go grupa pasjonatów, która tak jak ja kładzie nacisk na zdrowie, dbałość o dobre samopoczucie i kontakt z przyrodą. Nowy Jantar to również produkowana nad morzem zdrowa żywność, przede wszystkim zakwas buraczany, który sam spożywam od wielu lat i z czystym sumieniem mogę zapewnić o jego skuteczności oraz właściwościach prozdrowotnych. Więcej informacji o tym projekcie oraz produktach możecie znaleźć tutaj.

Dlaczego wybrałem właśnie “Nowy Jantar”

Decydując się na blogowanie obiecałem sobie jedną rzecz. Nigdy nie będę promował produktów, w które nie wierzę! I choć miałem już wcześniej kilka takich propozycji to się nie zgodziłem. Muszę mieć pewność, że to co chce polecać ma sens i wiem, że działa. Zakwas piję sam od wielu lat i nie mam nawet małych wątpliwości co do jego skuteczności. Dlatego też z czystym sumieniem mogę polecać produkty z Nowego Jantaru, przy tym spać spokojnie i wciąż spoglądać w lustro bez najmniejszych problemów 🙂

Produkty z Jantaru

Zakwas Buraczany z solą lub bez

Zakwas bez soli polecany jest zwłaszcza osobom mającym problemy kardiologiczne lub z układem limfatycznym (puchnięcie). Zalecany również osobom żyjącym w stresie, o obniżonej odporności, konsumującym chemicznie przetworzone jedzenie ubogie w substancje odżywcze, cierpiącym na anemię, niedokrwistość, po chemioterapii, palaczom, kobietom w ciąży, mającym problemy z przewodem pokarmowym.

Właściwości:

• działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, hipotensyjnie, odtruwająco, krwiotwórczo, odmładzająco,
• korzystnie działa na mikroflorę jelitową,
• bogate źródło antyoksydantów,
• zawiera: – minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, sód, mangan, miedź, chlor, cynk, molibden, kobalt, rubid; – kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy, winowy; – witaminy z grupy B oraz witaminę C
• obniża poziom cholesterolu frakcji LDL (tzw. „złego cholesterolu”),
• hamuje procesy utleniania, zmniejsza podatność na zmiany neurodegeneracyjne,
• wpływa pozytywnie na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej ustroju,
• stymuluje immunologiczne funkcje ustroju,
• zapobiega wzdęciom, zaparciom, biegunkom, wspomaga trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych,
• działa pomocniczo w trakcie i po kuracji antybiotykowej,
• chroni przed namnażaniem grzybów i bakterii chorobotwórczych,
• wpływa na syntezę witamin i enzymów,
• prowadzi do uszczelnienia jelit, co ma szczególne znaczenie w przypadku alergii

Zakwas buraczany powstaje w trakcie naturalnej fermentacji buraków. Posiada bogaty, lekko kwaskowy smak. To pyszny i zdrowy napój, który w świetny sposób wzbogaci dietę w naturalne kiszonki.

Kombucha

To fermentowany napój z herbaty i cukru, który otrzymuje się w wyniku fermentacji przez symbiotyczną kulturę drożdży (SCOBY) i bakterii kwasu octowego. Wpływa na oczyszczanie krwi oraz reguluje kwasowość organizmu. Podnosi poziom energii, wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienie organizmu i ma silne właściwości przeciwutleniające i immunomodulujące.

Co więcej:
• wspomaga pracę wątroby – bierze udział w procesach
detoksykacji,
• pomaga zmniejszać zmęczenie oraz częstość bólów głowy,
• zmniejsza stężenie kwasu moczowego w stawach (jest pomocna na dnę moczanową),
• poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci; w kosmetyce używa się kombuchy do włosów zamiast toniku po każdym myciu,
• pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, jest pomocna w leczeniu wrzodów żołądka, zaparciach, normalizuje apetyt, zawiera substancje wspomagające trawienie i przyspieszające metabolizm,
• pomaga obniżać poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca,
• działa przeciwzapalnie, łagodzi bóle,
• działa leczniczo na mikrobiotę jelitową,
• ma wysoki potencjał przeciw drobnoustrojom Candida,
• zawiera witaminy B1, B2, B6, C oraz bogactwo składników mineralnych (cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź),
• pozytywnie wpływa na odporność organizmu – jest probiotykiem.

W ofercie możemy znaleźć wiele rodzajów kombuchy. Każda o innych walorach smakowych.

Pełną listę produktów z Nowego Jantaru możemy znaleźć tutaj.

Moje doświadczenia związane z piciem zakwasu

Jak wcześniej zdążyłem już wspomnieć, zakwas piję od wielu lat. A ja działam, jak to na programistę przystało zero-jedynkowo. Jak coś się sprawdza to się tego trzymam, jak nie to nie 🙂 Co do skuteczności zakwasu nie mam wątpliwości. A skąd ta pewność? Nie tam z żadnych badań naukowych, sugestii, ulotek, tylko z własnego doświadczenia. Praktycznie całe swoje życie, jesienią i zimą zmagałem się z zatokami. Raczej też nie zdarzało się, abym w tym okresie przynajmniej raz nie zachorował, a już na pewno porządnie przeziębił. Od czasu, gdy piję zakwas to jak ręką odjął. Zapomniałem co znaczą chore zatoki. Ba! Całą jesień i zimę nie mam nawet kataru. To samo poleciłem pewnej osobie, która również miała ten sam problem. I również w tym przypadku doszło do cudownego uzdrowienia zatok. Dzięki temu, że w okresach grypowych kompletnie nic się mnie nie chyta, mogę w zdrowiu trenować cały sezon, zachowując ciągłość przygotowań! Dlatego też polecam pić zakwas codziennie. W końcu zdrowie jest najważniejsze!