zakwas z buraka

Tak jak Gumisie mają swój sok z gumijagód, tak biegacze mają sok z buraka. Wielu sportowców, w tym właśnie biegaczy zachwyca się magicznym warzywem jakim jest najzwyklejszy burak. A co on w sobie takiego skrywa i dlaczego nadaje się mu a miano legalnego dopingu? Odpowiedź znajdziecie poniżej. A jeszcze niżej przepis jak taki magiczny sok/zakwas przygotować samemu.

Burak swoje magiczne właściwości zawdzięcza głównie azotanom, bo one z kolei przyczyniają się do rozszerzania naczyń krwionośnych i idąc dalej odpowiadają za lepsze ukrwienie serca. Dodatkowo właściwości buraka wspomagają niszczenie wolnych rodników, usuwanie toksyn, poprawiają odporność, obniżają ciśnienie krwi i wiele, wiele innych. Wszystko to sprawia, że mamy lepsze wyniki krwi, co przyczynia się do większej wytrzymałości i dłużej możemy trenować! Poza tym buraki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a w tym: kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt, witaminy C, A, E, B6, K. No kosmos 🙂

A jak zrobić taki zakwas z buraka? Poniżej znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 3 kg buraków (najlepiej ekologicznych)
  • 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody
  • 10-12 ząbków czosnku
  • 7-9 liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

1. Buraki obieramy, kroimy na grubsze kawałki i wrzucamy do słoja lub kamionki. Gdzieś pomiędzy buraki upychamy czosnek i przyprawy (tak żeby nie wypłynęły)

2. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól

3. Przykrywamy naczynie (np. wieczkiem słoja, ale bez zakręcania) i odstawiamy na 4-6 dni.

4. Po tym czasie zakwas przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.

Ważne wskazówki:

  • Wszystkie naczynia, w których będziemy robili zakwas należy porządnie umyć i wyparzyć. W innym przypadku może zrobić się pleśń.
  • Nic nie powinno wystawać ponad lustro wody bo jw. również może utworzyć się pleśń.
  • Po kilku dniach utworzy się piana. Tak powinno być, tzn. że buraczki prawidłowo się kiszą 
  • Pijemy pół szklanki rano i wieczorem i tak do końca życia amen.